Den Gamle Avlsgård
Farupvej 10G
6760 Ribe
Tlf. 75 41 18 06
Man.-Tors kl. 8-15
Fre. kl 8-12.
Hjertebanken, udmattelse, svigtende hukommelse og åndedrætsbesvær. Stress viser sig på mange måder og kan komme til udtryk både som fysiske og psykiske symptomer. I dag bliver flere og flere ramt af stress, og i den offentlige debat bliver stress ofte omtalt som en folkesygdom. Men selvom der er så stor opmærksomhed og bevidsthed omkring stress, kan det være svært at stoppe op og mærke efter, når man selv begynder at vise tegn på stress.
Selvom stress bliver betegnet som en folkesygdom, er det ikke en egentlig sygdom. Stress er en belastningstilstand, som kan være både fysisk og psykisk. Tilstanden opstår, når vi ikke føler, at vi slår til. Når kravene til os selv, eller kravene fra vores omgivelser, overstiger vores ressourcer. Når det sker, udløser det en ubalance i vores system.
Det er ikke farligt at være stresset i en kort periode for eksempel i forbindelse med en tidsfrist på arbejdet. Men når stressen er vedvarende, bliver den ødelæggende og farlig.
Når vi bliver stressede, går vores krop i alarmberedskab og producerer store mængder af stresshormonerne adrenalin og kortisol. Adrenalin og kortisol hæver vores puls og blodtryk og forsyner vores muskler med energi. Vores krop bliver klar til kamp, og i en kort periode sørger adrenalin og kortisol for, at vi kan yde noget ekstra både fysisk og mentalt.
Fortsætter stresstilstanden over længere tid, bliver den forhøjede mængde af adrenalin og kortisol farlig for vores helbred. Immunforsvaret svækkes, der er en forøget risiko for at få blodpropper og den ophobede kortisol kan svække vores hukommelse. Længerevarende stress påvirker vores generelle helbred.
”Prøv at tænke mere positivt”. ”Du er nødt til at ændre din tilgang til dit arbejde”. ”Du behøver ikke at gøre alt perfekt”. Rådene er mange og velmenende. Men hvis du først har fået stress, og stresshormonerne har ophobet sig og invaderet din hjerne, kan du ikke tænke dig ud af situationen. Du er nødt til at have ro. Kroppen og sindet skal have ro og hvile, så hjernen kan omdanne og udskille de overskydende stresshormoner for at få balance i systemet igen. Herefter kan vi begynde at arbejde med tanke- og handlemønstre.